Ένα όμορφο πρωινό, εδώ στην Αθήνα, θα μοιραστώ μαζί σας κάτι προσωπικό ….την ιστορία μας.

Στα τέλη της δεκαετίας των σαράντα, πετύχαμε περήφανα έναν μακροπρόθεσμο στόχο: τη δημιουργία της δικής μας εταιρείας διαχείρισης περιουσίας. Στα τέλη του 2017 διοργανώνουμε μια ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίων, που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει υπηρεσίες σε πελάτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Το χρονοδιάγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο: η υπερβολική ρύθμιση, οι υπερβολικοί φόροι και οι αγορές στα πιο υψηλά επίπεδα όλων των εποχών.

ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΓΝΟΙΑ;

Σε αυτό το άρθρο θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε την ιστορία μας, να καταλάβετε γιατί κάνουμε ό, τι κάνουμε, να κατανοήσετε πώς σκεφτόμαστε τη διαχείριση κινδύνου και να συζητήσουμε ένα ή δύο πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε. Γι ‘αυτό παρακαλούμε να γυρίσετε  ξανά τα ρολόγια σας πίσω στο χρόνο και να διαβάσετε παρακάτω. Σας υπόσχομαι ότι δεν θα βαρεθείτε!

Πρότυπο

Μήπως η φωτογραφία δίπλα σας υπενθυμίζει κάτι; Είναι ο Μάικλ Ντάγκλας το 1987, ενεργώντας ως Gordon Gekko, ένας θρυλικός παίκτης της Wall Street στην κλασσική ταινία “Wall Street”. Μιλάει στο τηλέφωνο με τον μεσίτη του (Bud) καθώς δίνει εντολές για αγορά και πώληση μετοχών.Η ταινία ήταν γνωστή στα αυτιά πολλών νεαρών εφήβων (συμπεριλαμβανόμενων) και παρουσίασε με πολλούς τρόπους ένα πρότυπο για τη γενιά αυτή. Φυσικά η ζωή δεν είναι ταινία ,όμως η ταινία κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1987 λίγους μήνες μετά τη χειρότερη συντριβή στην αγορά μετοχών (19 Οκτωβρίου 1987). Μια υπενθύμιση για το πόσο κακά πράγματα μπορούν να γίνουν.

Θέλω να μάθω

Έτσι, όντας  βέβαιος ότι η διαπραγμάτευση των χρηματοπιστωτικών αγορών θα είναι το μελλοντικό μας επάγγελμα, το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να το μελετήσουμε και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Έτσι το κάναμε. πήραμε τα πτυχία Masters και MBA και βγήκαμε πιο σίγουροι από ποτέ. Μας χρειάστηκαν άλλα 20 χρόνια για να μάθουμε από την εμπειρία μια αλήθεια … ότι αυτές οι πληροφορίες δεν είναι γνώση.

Θεωρητικά, η θεωρία και η πρακτική είναι τα ίδια, στην πράξη δεν είναι.

Ένα διάσημο απόσπασμα από τον Αϊνστάιν είναι αυτό. Ναι, είναι αλήθεια. Μπορώ να επιβεβαιώσω μαζί με πολλούς άλλους επαγγελματίες, βετεράνους ή επενδυτές ότι η διαπραγμάτευση των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι πολύ δύσκολη. Για έναν που ξεκινάει τώρα είναι τα συναισθήματα. Όταν κερδίζεις χρήματα είσαι βασιλιάς, αισθάνεσαι μέσα σου το Gekko, ο ουρανός είναι το όριο των πραγμάτων που μπορείς να κάνεις. Όταν χάνεις χρήματα, είσαι αποτυχία, αισθάνεσαι ηλίθιος, λυπάσαι για τις πράξεις σου.

Στο επίκεντρο κάθε απόφασης που κάνετε (να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να μην κάνετε τίποτα) υπάρχει ο παρατηρητής μέσα σας που ανταμείβει ή τιμωρεί. Είμαι βέβαιος ότι ο καθένας έχει αισθανθεί το ίδιο συναίσθημα στην απόφαση καθημερινής ζωής. Πώς νιώθεις εκ των υστέρων την απόφασή σου να αγοράσεις ένα σπίτι ή να αγοράσεις μια επιχείρηση ή να πουλήσεις ένα ακίνητο; Λοιπόν, στη Wall Street το έχετε αυτό κάθε μέρα.

Είναι σοφότερο, έχοντας πείρα δεκαετιών στις αγορές, μπορώ να σας πω ότι αυτό είναι το μοναδικό σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επενδυτές. Δεν είναι περίεργο γιατί πολλοί traders είναι καλοί φιλόσοφοι, μελετούν καθημερινά και έχουν μάθει ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για δυστυχία και αρνητικότητα.

Στην ακαδημαϊκή φρασεολογία ονομάζεται:

Διαχείριση αποφάσεων υπό αβεβαιότητα

Εξερεύνηση γνώσης, από την εσωτερική οπτική

Στα 30 σας, μαζί με την εμπειρία και την ικανότητα, η εμπιστοσύνη σας αυξάνεται και η ικανότητά σας να ανταγωνίζεστε για καλή δουλειά. Το κάναμε σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και το κάναμε σε κλίμακα ισχύος. Συλλογικά έχουμε εργαστεί στους καλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, ως διαπραγματευτές που διαχειρίζονται εκατομμύρια περιουσιακών στοιχείων, ως διαχειριστές κινδύνου ή στρατηγικοί σύμβουλοι  σε μεγάλα ιδρύματα και αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, ως επενδυτικοί σύμβουλοι που διαχειρίζονται τον ιδιωτικό πλούτο. Το όμορφο ταξίδι μέσα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κράτησε περίπου 20 χρόνια μας έδωσε μια μοναδική προοπτική για το πώς λειτουργούν τα πράγματα.

Ήταν ένα ταξίδι της γνώσης και της εμπειρίας που δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει. Από το εσωτερικό μας είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να συνεργαστούμε με πολύ έμπειρους ανθρώπους και αυτό είναι κάτι που μας έκανε ταπεινούς, όχι αλαζόνες. Από την αρνητική πλευρά των πραγμάτων κατανοήσαμε πολλές αδυναμίες από τέτοιους μεγάλους θεσμούς.

Οι επιχειρηματικές συνεργασίες και το “Skin in the Game”

Ως υπάλληλος απολαμβάνετε την ασφάλεια. Αυτό σημαίνει πως ανταλλάσετε χρόνο για τις δεξιότητες σας με ένα ασφαλές εισόδημα, αυτό ενέχει μικρή πιθανότητα να χάσετε την δουλειά σας. Από μια άποψη, κρύβετε τον κίνδυνο στο εσωτερικό ενός ιδρύματος που σας χρειάζεται. Ενώ δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό, απλώς δεν ήταν κατάλληλο για εμάς, την προσωπικότητα και τις συνθήκες μας.

Αντ ‘αυτού αυτό που θέλαμε ήταν το skin in the game,η συμμετοχή στον κίνδυνο, δηλαδή ο ‘’πόνος’’ στην πτώση και το κέρδος στην άνοδο.

Η αντίθεση ήταν πιο εμφανής στο private banking. Πώς μπορείτε να ζητήσετε από έναν πελάτη να αναλάβει κινδύνους αν δεν πάρετε κανέναν; Αυτό ισχύει για οποιονδήποτε σύμβουλο, πάροχο υπηρεσιών ή εξωτερικό συνεργάτη. Η ερώτηση είναι απλή, «τι θα χάσετε αν χάσω»;

Η εταιρική μας σχέση δημιουργήθηκε γρήγορα γύρω από αυτές τις ιδέες καθώς περνούσαντα χρόνια. Είναι ο ιστός των σκέψεων που καλλιεργείται αργά καθώς αλληλεπιδρά με παρόμοια μυαλά που μοιράζονται την αλήθεια τους.

Ο Μάνος Καραθανάσης είναι ένα τέτοιο πρόσωπο. Είναι ένας από τους πολύ λίγους ανθρώπους που γνωρίζω ότι μοιράζονται αυτές τις ιδέες με τον δικό του μοναδικό, τολμηρό και δυνατό τρόπο! (Έχω χάσει τον αριθμό των ετών που συνεργαζόμαστε).

Σήμερα το γραφείο μας διαμορφώνεται με νέες συνεργασίες. προηγούμενους συναδέλφους και πολλά άλλα άτομα. Υπάρχουν άνθρωποι υψηλών ικανοτήτων και αποδεδειγμένο ταλέντο που μας κάνει να νιώθουμε προνομιούχοι να συνεργαστούμε. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η σχέση μας θα αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένη.

Όταν έχετε  το ‘skin in the game’ συμπεριφέρεστε διαφορετικά.

Nassim Taleb

Τι θέλει ο πελάτης, τι χρειάζεται ο πελάτης.

Δεν είναι μυστικό ότι ένας οικονομικός σύμβουλος είναι σαν φυσιολόγος: Αν τον χρειάζεσαι πραγματικά, πιθανότατα δεν τον θέλεις.

Ένας λόγος είναι η υπερβολική αυτοπεποίθηση, η οποία πολλές φορές οφείλεται στην άγνοια των συναφών κινδύνων. Δεν είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να είμαστε υπερβολικοί λόγω της εκπαίδευσης, των γνώσεων των επιχειρήσεων, της συσσώρευσης πλούτου ή απλώς της αυτοεκτίμησης.

Αλλά το μυαλό μας παίζει επίσης όμορφα παιχνίδια. Προκειμένου να αποφύγουμε την αντιμετώπιση των κινδύνων, επιλέγουμε να μην τις εξετάσουμε.

Για παράδειγμα, θα προτιμούσαμε μια μη ρευστοποιήσιμη επένδυση (π.χ. μια ιδιοκτησία) έναντι ενός ρευστοποιήσιμου (π.χ. χαρτοφυλάκιο αποθεμάτων ακίνητης περιουσίας με καλύτερη διαφοροποίηση) απλώς και μόνο επειδή η επένδυση δεν χαρακτηρίζεται συχνά marked-to-market.

Επιλέγουμε να αγνοήσουμε ποιο είναι το πιο σημαντικό εργαλείο στη διάθεσή μας: Κίνδυνος. Σημειώστε ότι ο κίνδυνος μπορεί κάπως να ελεγχθεί ενώ οι αποδόσεις δεν μπορούν.Δεν είναι περίεργο γιατί οι επαγγελματίες διαχειριστές διαχειρίζονται τον κίνδυνο χαρτοφυλακίου, ενώ οι ερασιτέχνες επενδυτές επικεντρώνονται στις αποδόσεις.

Κατά την άποψή μας, η πραγματική αξία που προσφέρουμε στους πελάτες μας είναι η εκλεπτυσμένη διαχείριση κινδύνου (π.χ. Μεγέθυνση, τον πρόσθετο κίνδυνος ενός περιουσιακού στοιχείου ή ενός χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων) αντί των μελλοντικών αποδόσεων.

UNICORN ( σύνολο επενδυτικών στρατηγικών)

Έχουμε ονομάσει το Unicorn ένα από τα βασικά προϊόντα μας και είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας μας στη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου επενδύσεων.

Αλλά θα σας πω ένα μυστικό:

Δεν υπάρχουν Unicorns και δεν υπάρχει κρυστάλλινη σφαίρα που να σας κάνει να αισθάνεστε άνετοι ότι οι κίνδυνοι δεν υπάρχουν.

Αυτό που προσφέρουμε είναι ένας καλύτερος τρόπος για να τα διαχειριστείτε.